Povestea unui pilot

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Se împlinesc trei ani de când coperta cu titlul “The advertising is me!” a produs destul de multă curiozitate printre românii care trăiesc în diasporă. Am fost întrebată adesea de ce am ales să fiu eu personajul de pe coperta numărului pilot, de ce publicitatea sunt eu și, mai ales, care este motivul existenței unui astfel de proiect.

În anul 2010, când am început să scriu planul publicației, totul a venit aproape spontan. Ca în multe cazuri, proiectele îndrăznețe pornesc din uriașe necesități. Iar necesitatea mea a fost o presă de calitate, care să reflecteze peste hotare oamenii de elită pe care România i-a ”exportat”. Mă uit și acum în urmă zâmbind când mă gândesc că toată lumea se amuza de elanul meu de a pune bazele unei reviste internaționale, în plină criză economică mondială. Ei au râs, eu i-am lăsat să râdă și mi-am văzut în continuare de muncă. Trei ani a durat strategia de comunicare, însă am simțit că ar fi fost mai mulți.

După un deceniu în care am activat ca jurnalist pentru diferite instituții media din România, odată părăsind țara, am identificat existența unui gol imens în presa din diasporă. Am plecat din România din dorința de a vedea lumea. Nu îmi lipsea nimic, dar totuși îmi lipsea ceva – îmi doream mai mult, mai bine, altceva…Nu era suficient să fiu doar bună în ceea ce făceam în domeniul meu, voiam să fiu excelentă. A vedea lucrurile ieșind din mediul în care am trăit peste 20 de ani a fost, profesional și nu numai, cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat.

România, oriunde voi trăi, face parte din mine, nici nu simt că am părăsit-o. România sunt și eu, și tu, și toate persoanele minunate pe care am avut bucuria să le întâlnesc călatorind frecvent. România sunt și alții despre care presa mizeră scrie fără o completă cunoștință de cauză sau acei oameni care au plecat din țara lor și o calcă în picioare oriunde ajung. Dar eu nu despre ei vreau să vorbesc, aceia sunt puțini; eu vreau să îi scot în lumina reflectoarelor prin acest proiect publicistic, pe cei de valoare, de elită, persoanele despre care nu se vorbește în presa gratuită de la metrou “pentru că ei nu fac știre”, cum spune clișeul.

Coperta RIC“Publicitatea sunt eu” a fost tocmai ideea potrivit căreia totul pornește de la mine, de la oameni care îmi seamănă. România este fiecare dintre noi, iar dacă reușești să fii un bun model în societatea în care ai ales să traiești, care te găzduiește, încet, încet, țara de origine va avea o altă imagine, întrucât prin ceea ce ești o prezinți altfel.

Le multumesc tuturor celor care au crezut în mine, care mi s-au alăturat și m-au susținut necondiționat în această ”călătorie”. Nu e ușor să începi și cu atât mai greu este să te menții, iar motivul pentru care nu voi renunța sunt tocmai acești oameni superbi care știu cât este de important să prezentăm România și din alt unghi.

Vă mulțumesc și dumneavoastră că țineți în mână acest exemplar și ne bucurăm că ați avut curiozitatea să vedeți cine suntem. Să rămânem în contact!

Autor: Daniela Vițelaru

Foto coperta: Sorin Latia

Lasă un răspuns