FARA – o familie pentru cei fără!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

FARA - Iris Radulian (3)Jane Nicholson, fondatoarea FARA Charity, a vizitat România în anul 1991. S-a oprit la București. Asistentă medicală de profesie, a fost curioasă să vadă cum arată un orfelinat din capitala românească, proaspăt scăpată de sub regimul comunist. A rămas șocată de condițiile în care trăiau acești copii, o imagine dezolantă despre care întreaga omenire știa din presa internațională. Prin autoritățile românești, a încercat să schimbe ceva, însă sistemul de atunci era răvășit după revoluția din 1989 și nu se putea întâmpla nimic substanțial într-un timp scurt.

La revenirea în UK, a făcut eforturi pe plan local să demareze un proiect care să vină în ajutorul copiilor cu probleme din România. A ajuns până la prințul Charles, la familia regală din Marea Britanie, astfel că, mai târziu, prințul a devenit patronul fundației pe care a decis să o înființeze– FARA Foundation. Această structură este actualmente împărțită în două FARA Charity – cauza și FARA Shops- magazinele second hand care susțin cauza.

Primul magazin a fost deschis în 1992 în zona Fulham, un loc cochet, foarte bine primit. Targetul a fost să ajute copiii cu dizabilități care au nevoie de o familie, de o casă și un sprijin emoțional în România. De atunci s-au deschis constant și altele, în prezent totalizând 50 pe întreg teritoriul Londrei.

FARA - Iris Radulian (4)Fundația FARA acționează în trei mari orașe românești: Suceava, București și Satu Mare, unde în anul 2011 a fost deschis un centru de zi pentru copiii cu autism. „Până acum, în țară nimeni nu s-a gândit să înființeze centre pentru copiii cu dizabilități, cu probleme emoționale, copiii care provin din familii dezbinate, țigani. Sunt programe care rulează și sunt adaptate nevoilor societății. Este primul program de genul acesta care a avut un mare succes”, mărturisește Iris Rădulian, delegată să ne vorbească despre conceptul de caritate FARA.

De când a fost înființată, fundația a schimbat viața multor copii abandonați sau marginalizați din România, în fiecare an peste 300 beneficiind de sprijin. Înregistrată atât în România, cât și în UK, FARA administrează două case de tip familial pentru orfani între 3 și 18 ani, transformând viețile celor mai vulnerabili și marginalizați copii și tineri din țară.

Această fundație este patronată de către prințul Charles, prințesa Margareta Sturza și Nicole Kidman, care s-a alaturat acestei organizații în 2003 când a filmat ”Cold Mountain” la Suceava. „Nicole Kidman a vizitat casele noastre – nu ne place să le numim orfelinate – pentru că nu sunt numai pentru copii fără părinți. Avem copii care au familii, dar sunt atât de săraci, încât nu își permit să le cumpere o pereche de pantofi, nu își permit să îi trimită la școală, sunt familii cu probleme unde părinții se bat, unde părinții nu au grijă de copiii lor. În aceste case există profesioniști care sunt instruiți în Marea Britanie. Există profesori, pedagogi, specialiști în reflexoterapie, gimnastică, autism,care se duc acolo și implementează cunoștințele, adaptându-le la nevoi. Pentru copiii cu dizabilități fizice și emoționale există psihologi. De asemenea, există și un program educațional gratuit, o școală unde vin copiii de etnie romă, în mare majoritate, întrucât ei nu au acces la învățământ în țară”, mărturisește Iris.

FARA - Iris Radulian (5)FARA a decis să devină și mai eficientă cu trecerea anilor, astfel că a cumpărat o bucată de pământ în anul 2003, unde a fost construit Organic Agriculture Training Farm Centre. Pe acest teren sunt cultivate diferite legume, se cresc animale – vaci, capre, oi. În acest fel se crează locuri de muncă pentru satele din împrejurimi, iar produsele, pe lângă faptul că sunt organice, reprezintă sursa de hrană pentru acei copii. Tot acolo se oferă și cursuri vocaționale de tâmplărie pentru băieții din sat – se cumpără lemnul și se produce mobilă. În acest fel, FARA sprijină nu numai copiii, dar și comunitatea.

Prin ce conjunctură ai ajuns să lucrezi pentru această fundație?

FARA - Iris Radulian (1)Se întâmpla în anul 2006, când îmi făceam masterul în Relații Internaționale. În acea perioadă a fost nevoie să fac un stagiu de pregătire. Așa am ajuns să lucrez în cadul consulatului român de la Londra timp de 8 luni. Acolo am întâlnit-o, la unul din evenimentele organizate de către Ambasada României, pe doamna Suzanne Baxter, care făcea parte din membrii comitetului FARA. Doamna vizita România destul de frecvent și m-a rugat atunci să o învăț limba română. Am făcut cursuri o dată pe săptămână timp de un an de zile. Între timp, eu îmi căutam un loc de muncă, s-a întâmplat să îmi fie foarte greu să îmi găsesc și am considerat că e mai bine să mă întorc în țară. Apoi doamna Suzanne a spus că ar fi interesant să accept ideea să lucrez pentru FARA. Și așa a început totul. Iubesc foarte mult ceea ce ei fac, nu numai pentru faptul că sunt româncă, dar și pentru că pot și eu să îmi aduc contribuția în a-i ajuta pe copiii care au nevoie de noi. Îmi place ideea de caritate și îmi doresc să ajut cât de mult pot.

Cum se face colectarea donațiilor?

FARA - Iris Radulian (2)Donațiile le primim de la publicul larg, englezii au această cultură a carității. Este, de altfel, și un mod minunat de a recicla bunurile oamenilor. Managerii magazinelor sunt instruiți să explice ceea ce face programul; 75% din bani merg către FARA Charity. De asemenea, există și programul guvernamental Gift Aid, care înseamnă că pentru fiecare liră dată de cumpărător se adaugă 25% din taxele lor, mai există sponsorizările, strângerile de fonduri și evenimentele. Privind evoluția FARA îmi dau seama că unde sunt mulți, într-adevăr, puterea crește. Programul funcționează și mă bucur foarte mult de solidaritatea oamenilor.

Text și fotografie: Daniela Vițelaru

Lasă un răspuns