Scrisoare din străinătate: Te iubește mama!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

silvia dumitrache (1)Emigrarea de după comunism a schimbat societatea românească radical. Care sunt efectele sociale și psihologice prin care noua generație, rătăcită între două lumi, trece la ora actuală? România, nu numai că a pierdut forță de muncă semnificativă, ci a fost știrbită de iubire, iubirea părinților care și-au lăsat în urmă copiii pentru a le asigura, plecând la muncă în străinătate, un trai mai bun. Uneori prețul plătit de familiile care stau la distanță din considerente economice este mult prea mare. Dureros de mare…

Tragediile acestor familii au impulsionat membri ai comunităților de români de pretutindeni, timid, dar sigur, să ia atitudine prin diferite acțiuni în fața unui fenomen de proporții care are loc din cauza emigrării în masă.

Asociația Femeilor Române din Italia a fost înființată în 2011 la Milano de către Silvia Dumitrache. Este o structură de promovare socială și culturală care susține integrarea românilor în realitatea italiană, cu dorința de a-i ajuta să mențină legăturile cu România. Proiectul ”Te iubește mama!” lansat de către această asociație reprezintă o modalitate a refacerii relațiilor părinte-copil la distanță, prin comunicarea audio vizuală gratuită.

Sunt între 100.000 și 300.000 copiii care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, numărul acestora necunoscându-se cu exactitate. Dintre cei peste 1.200.000 de români care se află la muncă în Italia, peste 130.000 de femei cu vârsta medie de 40 de ani se află în nordul țării. Conform datelor publicate de UNICEF și de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copiii, 15% dintre familiile din România au cel puțin un membru plecat la muncă în afara granițelor. Dacă tatăl este plecat în străinătate, în 21% din cazuri copiii nu îl văd între doi și patru ani, iar 28% pentru perioade mai lungi. Printre aceștia se află și copii cu vârste cuprinse între 2 si 6 ani, o vârstă foarte vulnerabilă.

Sunt și cazuri în care copiii ajung pe străzi sau în orfelinate, fug de acasă, devin ținta pedofililor sau dispar fără urmă. Efectele despărțirii de părinți sunt negative, în numeroase cazuri copilul intră în diferite forme de tristețe și depresie. Psihologii susțin că 80% dintre copiii lăsați acasă se îmbolnăvesc grav de dorul părinților, cu repercusiuni asupra personalităţii. Depresia neobservată sau neglijată, gândul că mama a plecat din cauza lor și nu pentru ei, îi poate conduce la a-și dori moartea, simțindu-se ei înșiși responsabili. Separarea copiilor de unul sau de ambii părinţi generează trezirea sentimentului de abandon.

Jumătate dintre “orfanii albi” ai migrației europene provin din România. Peste 100 de copii și-au pus capăt zilelor de dorul mamei. Acest studiu demonstrează că atât integrarea în țara de destinație, cât și reintegrarea în țara de origine sunt procese complexe, care ar trebui să fie sprijinite în mod adecvat de politici de intervenție.

Silvia Dumitrache 5Sprijiniți de proiectul “Te iubește mama!”, în România copiii se pot prezenta în bibliotecă, de regulă în urma unei programări stabilite cu părinții aflați la muncă în străinătate. Contactul vizual, petrecerea unui timp mai îndelungat împreună, cu posibilitatea de a-și ajuta copiii la teme, de pildă, menținerea raporturilor firești și comunicarea sunt importante pentru părinți și vitale pentru copii. Comunicarea prin videoconferințe va avea efecte benefice asupra psihicului și evoluției ulterioare a acestor copii.

Acordarea sprijinului psihologic atât copiilor, cât și părinților aflați departe de familie și de țara de origine este important și necesar. Încă din 2005, în mediul medical internațional se folosește diagnosticul “Sindromul Italia”.

”Sindromul Italia este o formă depresivă acută care afectează muncitoarele din Europa de Est, cu precădere românce și moldovence, care ajung în Italia pentru a îngriji familiile noastre și își lasă propriii fii fără a-i putea vedea ani de zile. A fost un diagnostic dat prima dată în anul 2005 de doi doctori psihiatri din localitatea ucraineană Ivano-Frankivsk, care au observat o formă gravă de depresie de origine socială printre femeile care lucrează în străinătate. Nu este o întâmplare că a fost descoperită la trei ani după amnistia din 2002 care a dus la regularizarea situației muncitorilor domestici.

Sindromul Italia – al cărui nume derivă chiar din faptul că țara noastră are numărul cel mai mare de îngrijitoare domestice (badante) din Europa – își are originea în doi factori, ambii din cauza unei crize de identitate; aceste femei nu se mai percep ca niște ” mame bune” din cauza distanței prelungite de propriii fii. La aceasta se adaugă o ulterioară criză de identitate care are legătură cu dezmembrarea țării de origine, în perioada post-sovietică.

Această formă depresivă atinge atât îngrijitoarele rezidente în Italia, cât și fiii din țările de proveniență. Sunt în creștere, de fapt, așa denumiții ”orfani albi”, copii încă în faza de pre-adolescenți, care își pun capăt zilelor din cauza greutății de a suporta distanța.”

Stefano Romano – Publicația: ”Ripartire” (”Repornire”),Capitolul: ”Sindromul Italia și orfanii albi”

Pentru derularea proiectului în faza de pilot în România pe o perioadă de 6 luni (septembrie 2012 – februarie 2013), Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România a încheiat acorduri de parteneriat cu cinci biblioteci judeţene din zonele intens afectate de migraţia populaţiei în străinătate. Acestea au avut calitatea de coordonatori județeni:B iblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Dolj, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Gorj, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” din Neamţ, Biblioteca Judeţeană Satu Mare și Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera” Suceava.

În urma implicării bibliotecii din Dolj în proiectul-pilot, de exemplu, s-a constatat că un număr de 232 de copii din 28 de biblioteci publice din zonă au comunicat frecvent cu părinții aflați la muncă în străinătate folosind serviciul de videoconferință.

Ce v-a impulsionat să lansați acest proiect? De ce l-ați numit așa?

Dragostea și afecțiunea sunt elementele cheie într-o familie pentru ca un copil să crească bine. Poți să investești oricât, nu se ajunge departe când creșterea unui copil nu are la bază iubirea. Te iubește mama! este un proiect care a pornit dintr-o necesitate de a pune în legătură membri de familie. Pentru a trata o problemă pe termen lung, trebuie să mergem la rădăcină. Pentru a vindeca, trebuie să se cunoască cauzele, să existe dorința de a le recunoaște. De altfel, trebuie să se lucreze mult la prevenție.

Toți suntem orfanii migrației, toți suntem afectați de acest fenomen. Nu sărăcia ucide, așa cum am fi tentați să credem, ci indiferența ucide. Comunismul nu e egal cu sărăcia, comunismul ne-a spălat pe creier și ne-a șlefuit inima la rindea, ne-a știrbit din capacitățile afective, a atins ființa pe dinăuntru.

Efectul imigrației despre care vorbim noi acum este un efect în lanț pe trei generații. Copiii născuți în sărăcia sistemului din România sunt premianți și excelează oriunde se duc. Astfel de copii sunt în filmul care m-a inspirat pe mine când am pornit acest proiect (”Singur acasă, o tragedie românească”, realizat de Sorin Manu și Ionuț Cărpătora). Mulți dintre cei care rămân acasă sunt premianți pentru a-și mulțumi părinții pe care îi aud la telefon și despre care știu că se chinuiesc, că muncesc mult ca să-i poată trimite pe ei la școală sau să le plătească o pâine și să le dea un viitor. Copiii aceștia se simt vinovați și, la un moment dat, responsabili și vor să exceleze. Excelențele de genul acesta trebuie să dea de gândit societății. Copilul era premiant, dar la ce a folosit? El nu și-a adus mama acasă decât cu sacrificiul vieții lui.

Copiii sunt pulsul pe care societatea trebuie să îl ia. Semnalele acestea sunt subevaluate, se iau numai ca știri disparate, fără legătură între ele. Se știe doar că românul a plecat din cauza sărăciei. Este cumplit să îți moară copilul pe timp de pace, într-o țară care nu este angrenată în război, din cauze care nu țin de sărăcie. Avem o țară cu resurse infinite. Este un fenomen ciudat. Când am creat acest proiect am vrut ca durerea acestor femei să nu fie inutilă, durerea lor generează energii pozitive care doresc să prevină și, dacă se poate, cu ajutorul instituțiilor statului și prin politici sociale, prin voință politică și responsabilizare cu sinceritate. Multe priviri se întorc de la acest proiect pentru că poartă prea multă durere. Durerea face rău. Toți suntem o consecință a unui sistem falimentar, suntem niște victime. Sunt două Românii – cea din interiorul granițelor și cea formată de cei plecați, două Românii cu români diferiți.

Dacă am identificat acum problema, ce putem face să rezolvăm situația?

Investiția trebuie să meargă pe chestiuni de urgență, de susținere a reintegrării familiei, de susținere a rolului parental la distanță, de susținere a legăturii între membrii de familie. Este vital să ne cultivăm solidaritatea, totul se cultivă, important e să folosești energiile pozitive și să câștigăm credibilitatea instituției. Instituția suntem noi!

“Dragă mamă, dragă tată

Astăzi am adus două furnici înapoi acasă, se rătăciseră pe sub tricoul meu. Atunci am înțeles că furnicile nu sunt nici ele perfecte.

Și dintr-odată n-am mai fost așa supărată pe oameni.

Am înțeles că există o bucată lipsă în sufletul fiecăruia dintre noi și toată viața ne chinuim să o coasem la loc.

Că voi nu m-ați părăsit, ci doar v-ați îndepărtat pentru o vreme, ca atunci când alergați să îmi prindeți zmeul smuls de vânt ca să mi-l aduceți înapoi.

Că toți copiii din satul nostru, îmbrăcați în aceeași platoșă nesuferită a dorului de părinți, alcătuiesc cu toții o mare familie, familia celor rămași în urmă, dar că există cineva acolo sus care nu ne lasă să ne prăbușim și fiecare are steaua lui în cer.

Că oamenii nu pleacă niciodată de bunăvoie de lângă vatra lor și uneori o despărțire este prețul plătit pentru supraviețuire.

Că gustul amar al singurătății se amestecă cu gustul dulce al pâinii și câteodată rămân pentru totdeauna parte din același aluat.

Aveai dreptate mamă, cred că îmbrățișările tale pe jumătate, m-au făcut mai puternică.

Aveai dreptate, tată, visele mele sunt în siguranță atâta timp cât tu pui cărămizi, una peste alta, acolo departe, și mama îngrijește bătrânii altora.

Știi, mamă, am început să răsfoiesc cărțile tale pentru minți întortocheate și, chiar dacă nu înțeleg mare lucru, mă fascinează.

Știi, tată, într-o dimineață am deschis capacul pianului și clapele mi-au răspuns cu un sunet blând, de bunvenit, și le-am mângâiat o vreme, așa cum făceai tu, și am înțeles taina lor, închisă în căldura fildeșului. Așa că voi lua lecții de pian, ca să nu îi ruginească mecanismul până te întorci.

În sfârșit am înțeles pe unde trece drumul care duce spre voi: pe aici, prin coșul pieptului.

Trebuie să-mi aduc aminte să le spun și celorlalți copii…

(”Satul fără mămici” – Ingrid Beatrice Coman)

Autor: Ileana Constantin

Fotografie: Mădălin Neacșu și arhivă personală