Colecția masculină Follow de White Rabbit, Toamnă/Iarnă 2014-2015 a fost prezentată de Florin Dobre la Londra

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Florin Dobre este singurul designer de artă din România, axat exclusiv pe ținuta masculină. În creațiile aparent nonconformiste ale lui Florin găsim adevărata artă a modei, exprimată prin reconfigurarea liberă a stilului vestimentar și reconversia dress code-ului masculin. ”Nu mă ghidez după tendințe, ci mă bazez pe feeling și pe dorința de a fi liber. Clienții vin la mine să le ofer idei pentru propriul stil de viață.”

După viziunea mai pesimistă din colecția ”Panta Rhei”, prezentată anul trecut la Paris, ”Follow the White Rabbit” este chiar optimistă și arată speranța lui Florin Dobre într-o lume care se poate reîntoarce la valorile autentice.

Inspirat dintr-o călătorie la Londra, designerul creează în această colecție un personaj masculin prins între ritmurile rapide ale Londrei de azi, înconjurat de haosul lumii moderne și supus compromisurilor zilnice, dar care tânjeste după adevăr. Acestui bărbat nu-i place viteza infernală a modernității în care trăiește, care-i dă sentimentul de cădere în gol, nu îi plac cele 100 de e-mailuri pe care trebuie să le citească și trimită zilnic, nici materialismul lumii care îl sufocă și îi distruge căutările spirituale. De aceea se întoarce la ritmurile vieții, personajele și eroii Londrei din cărțile copilăriei. Și își promite că de mâine se va schimba, va renunța la telefonul mobil, laptop, mașină, după ceaiul de la ora 5…”Înapoi în timp!” Astfel, își regăsește inocența, bucuria de a trăi, își echilibrează ritmul interior al vieții și caută drumul spre adevăr.

colaj-1-ro

Titlul colecției este inspirat din filmul ”The Matrix”- și exprimă perfect viziunea lui Florin privind calea ce trebuie urmată și ce trebuie făcut să ajungem la adevăr. ”Urmărind Iepurele Alb ajungi la pilula albastră, pilula adevărului… Viteza în care trăim azi ne face să gonim spre ziua de mâine, doar ca să ne trezim să gonim și mai tare, într-un continuu gri cenușiu al zilelor egale una cu alta. Călătoria vieții nu trebuie să fie anostă, ci plină de bucuria de a ne găsi propria cale spirituală, iar fiecare moment să-l trăim cu intensitate maximă”.

Colecția are 21 de ținute reinterpretate artistic de Florin Dobre în propriul cod de eleganță. Toate ținutele se compun din pardesiu, pantalon și ghete croite aproape identic ca formă și structură, în tonuri neutre în partea superioară și viu colorate în cea inferioară. Forma siluetei este clasic masculină, dar cu o dinamică modernă ce păstrează esența copilărescă a aventurii, umorul și ironia subtilă a personalității designerului.

colaj-1

Tehnici de creație

Originalitatea colecției constă în secționarea siluetei pe orizontală și uniformizarea tuturor ținutelor din punct de vedere al construcției structurale. De asemenea, tot ca element de noutate este inversarea semioticii asociative clasice, partea superioară a corpului – spirit, partea inferioară – materie. Astfel, pentru Florin, partea superioară a ținutei devine cea materialistă, simbolizând lumea obiectivă care apasă individul. Artistic, o exprimă printr-un pardesiu cu o consțructie rigidă, cu tăieturi clinice, în tonuri neutre. Partea inferioară a ținutei devine cea spirituală, idealistă, visătoare, care reflectă libertatea, jocul, ideile, prin culorile în tonuri vii, puternice, și o exprimă artistic prin pantaloni croiți în linii ce urmează linia naturală a corpului și ghete fanteziste din piele, vopsite în culori calde.
Colecția este o metaforă a gândirii utopice a designerului pentru o reinventare a eleganței masculine neatinsă de influența sufocantă a mass-marketului.

colaj-2

Materiale și culori

Artistic, conceptul colecției este transpus compozițional prin ciocnirea texturilor, culorilor, materialelor. Pentru ”Follow the White Rabbit”, Florin Dobre a considerat că partea liberă, fantezistă a conceptului să o realizeze cu studenții departamentului de Modă din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte București. Tinerețea, optimismul, bucuria lor de viață au fost transpuse în cele 21 de design-pattern-uri unicate concepute manual, pe materiale ușoare, de pânză, în culori vii, puternice, după teme individuale sau propuse de Florin, folosite la crearea pantalonilor colecției. Autorii sunt: Stoica Mihaela, Gătej Roxana, Carp Nicoleta, Simion Alexandra, Ciungan Andreea, Petrușcă Sandra, Stoica Crina, Basarabeanu Arina, Erdoș Maria, Dumitrașc Lorena, Cazacu Elena, Chelaru Ștefana, Chivu Franzisca, Ursu Aida, Damian Mihai, Ciuștea Ioana, Preoteasa Maria Luisa, sub coordonarea prof. Norbert Matei, din partea UNArte Bucuresti.

colaj-2-ro

Pardesiul clasic este realizat din materiale naturale, din lână și cașmir, cu o textură plină și densă, în tonuri neutre. Și de această dată, designerul continuă colaborarea și promovarea țesăturilor românești, mergând în parteneriat cu Societatea Dorobanțul SA, una dintre cele mai vechi și prestigioase fabrici de textile din România.

Evenimentul de la Londra a fost găzduit de Red Gallery (www.redgallerylondon.com), binecunoscută pentru promovarea emergenței artiștilor autentici. Curatorii sunt implicați activ în arta avangardistă internațională, prin organizarea de expoziții, performinguri, vizionări de filme, concerte live, iar conceptele de fusion art ale lui Florin Dobre au fost remarcate de aceștia.

Florin Dobre (4)

 

Autor: Daniela Vițelaru , Fotografie: arhiva personala a designerului

Lasă un răspuns