Nostalgie pe hârtie

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Transilvania. Un spațiu aparte cu un farmec indestructibil și de o atracție de nebiruit.

O lume a esențelor, ce s-a născut în “Mileniul Întunecat” denumită și terra Ultrasilvana, “Țara de dincolo de păduri”. O lume unde locuitorii ei au reușit să comprime atât mareția goticului occidental, cât și splendoarea Renașterii, ori a barocului imperial.

detaliu 2

Un ținut important din punct de vedere al ciocnirii civilizațiilor, al lumii romano-catolice, reformate și ortodoxe, cu locuri cu o puternică încărcătură istorică și culturală.

detaliu

Această lume este “spațiul de joacă” a designer-ului orădean Adrian Samoilă care de câțiva ani reușește prin proiectul de stampe și ilustrate “Born in Transylvania” să creeze întoarceri în timp, în atmosfera medievală plină de mister a vechilor burguri transilvănene.

detaliu3

În acest proiect ambițios găsim colecții cu orașele Sibiu, Sighișoara, Brașov și Mediaș.

Distilate de clepsidra timpurilor ce par atât de îndepărtate, stampele cuprinse în ilustratele “Born in Transylvania” au o savoare cu totul aparte, un mistic caligrafic, o atracție irezistibilă pentru cei îndrăgostiți de vremurile dominate de neguri și cavaleri, domnițe și lupte, călugări și alchimiști.

detaliu4

detaliu 7

Aceste ilustrate sunt executate în maniera gravurilor medievale, broderie de peniță și culoare, ele înscriindu-se în acel tip de discurs melancolic și, oarecum, mistic, de aducere aminte.

Asemenea cronicilor pictate, aceste colecții de ilustrate crează puternice legături afective, ferestre spre trecut ce vin însoțite de legende, de idealizări ale oamenilor și locurilor, ce ne ajută să intrăm în spiritul orașelor respective. Toate acestea ajung să valorizeze și să sublinieze patrimoniul existent, prin punctarea elementelor arhitectonice esențiale care dau farmec inegalabil acelor locuri.

medias

detaliu 6

Prin buna integrare a imaginilor în spiritul vremii, dar și o chemare a prezentului, creațiile lui Adrian Samoilă, se disting ca și un viitor brand regional ce propune un alt tip de promovare de turism cultural ce aduce plus valoare și o altă perspectivă asupra Transilvaniei urbane premoderne.

detaliu 8

“Cel mai trist este să vezi cum majoritatea cetățenilor nu au nici o legatură afectivă cu orașul în care trăiesc… Cum se poate repara/corecta această amnezie de moment? Cu ce discurs vizual se poate susține acest demers?”, așa explică orădeanul de 37 de ani povestea despre cum a ajuns să realizeze vederi într-un cu totul alt fel decât s-a făcut până la el.

detaliu 5

Autor: Anca Urdea

Lasă un răspuns