Londra: în cadrul librăriei European Bookshop avem stand de carte românească

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

România a participat și în 2014 la Târgul de Carte de la Londra sub sloganul “Toate-s vechi și nouă toate” (All is old and new is all). Invitați de excepție, oameni de valoare, public curios și consumator de cultură românească, ediția din acest an a adus, pe lângă numeroase evenimente care au avut loc în capitala britanică și lansarea secțiunii de carte românească originală din cadrul librăriei European Bookshop.
Evenimentul s-a desfășurat pe data de 10 aprilie și l-a avut ca invitat special pe președintele Uniunii Scriitorilor din România, prof. Nicolae Manolescu. Inaugurarea oficială s-a facut în prezența ambasadorului român în Marea Britanie, dr. Ion Jinga, a directorului Institutului Cultural Român, Dorian Branea și a lui Frank Preiss, manager general al European Schoolbooks Ltd.

bookshop (30)

bookshop (39)

“Este o premieră pentru că este prima secțiune de limba română găzduită de o librărie străină organizată și susținută de o instituție publică de cultură din România. Sper ca această inițiativă să fie multiplicată și în alte capitale ale lumii, întrucât avem comunități numeroase peste tot. Acest proiect, desigur, nu este doar despre și pentru români. Este de asemenea, aici în Londra, și pentru prietenii nostri britanici, pentru aceia dintre ei care sunt interesați în a afla mai multe despre România, citind și învățând limba română. Este important pentru comunitatea românească din Marea Britanie pentru că oferă o ancoră în identitate atât pentru adulți, dar mai ales pentru copiii lor. Consider că românii născuți în Marea Britanie au dreptul, iar acest drept nu poate fi negat, să cunoască originile și cultura rădăcinilor lor. Este vorba despre sensul de apartenență”, a declarat în discursul de lansare ambasadorul României în Marea Britanie, dr Ion Jinga.

bookshop (63)

bookshop (68)

Cum a prins viață acest parteneriat dintre Institutul Cultural Român din Londra și European Bookshop?

Dorian Branea, director Institutul Cultural Român, Marea Britanie:

Secțiunea românească este punerea în operă, concretizarea unei direcții strategice a Institutului Cultural Român, enunțate în anul 2013, și anume aceea ce a pune la dispoziția comunităților românești din străinatate (în primul rând) fonduri de carte românească, prin colecții constituite atât în mari biblioteci, cât și în librării. Scopul ultim al acestui demers este, desigur, cel de a contribui la conservarea identității românești. Asta nu înseamnă că aceste fonduri de carte nu sunt accesibile și cititorilor englezi, mai ales că ele conțin dicționare, manuale de limbă română și alte instrumente de învățare a limbii române.

bookshop (11)

Secțiunea românească de la European Bookshop este prima inițiativă de stat de acest tip din lume. În Marea Britanie, cărți românești mai pot fi cumpărate de pe diferite situri sau prin diferite librării, dar nu putem vorbi despre secțiuni românești. Un proiect similar, dar întru totul privat, există cred doar la Bruxelles.

Fiind un proiect inedit, ne-a luat foarte mult să decelăm formatul colaborării, să negociem atribuțiile partenerilor, să găsim încadrarea legală corectă a contractelor. Dar inainte de toate, nu a fost simplu să găsim un partener puternic, cu un vad bun, dispus să ne ofere un punct de vânzare adecvat. De la început, a fost limpede că Biblioteca Europeană de lângă Piccadilly Circus, din inima Londrei, parte a unei vechi și active companii de distribuitori de carte europeană în original este partenerul cel mai bun. Din fericire, am reușit să le trezim interesul pentru proiectul nostru, iar asta în urma unor discuții complicate și numeroase, în care a trebuit să etalăm toate argumentele și să demonstrăm că sunt juste. A fost deci o lungă negociere, în care fiecare parte s-a convins, cred, că interlocutorul e un profesionist. În timp, relația noastră s-a bazat din ce în ce mai mult pe încredere și am învățat destule lucruri unii de la alții. Astfel că, dintr-un raft de 100 de cărți (mari clasici, cărți pentru copii, ultimele bestseller-uri, dicționare, manuale), am ajuns la un fond dublu, ce poate fi accesat nu numai în Londra, ci de oriunde, pe pagina www.romanianbookshop.co.uk.

bookshop (14)

bookshop (24)

Practic, pe masură ce sistemul se va regla, cititorul din Marea Britanie, român sau britanic, va putea cumpăra orice carte românească la un preț apropiat de cel pe care l-ar plăti în România. Aceasta este ținta spre care tindem.

 

Autor și fotografie: Daniela Vițelaru  

Lasă un răspuns