Jon Danzig tratează fenomenul “Daily Hate” la conferința Mișcării Împotriva Xenofobiei

jon danzig (49-)
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

XENOFOBÍE

Atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul. (Dicționarul Explicativ al Limbii Române)

Valuri de informație prefabricată hrănesc cu furie mințile maselor cititoare de tabloid din Marea Britanie. Suntem martorii unei creșteri nejustificate de xenofobie și discriminare, iar intoleranța față de imigranți prinde dimensiuni considerabile. Titluri gigant au măcinat în ultima perioadă liniștea românilor care trăiesc pe teritoriul englez.
La mijlocul lunii martie, Movement Againts Xenofobia (Mișcarea Împotriva Xenofobiei) a organizat o conferință în care au fost invitați la dezbateri lideri politici, jurnaliști și reprezentanți ai diverselor instituții care se ocupă de drepturile omului. S-a discutat pe larg despre probleme și soluții în legătură cu situația actuală a imigranților din Marea Britanie.

Jon Danzig-

Sarah Teather, fost ministru și membru al parlamentului din partea Partidului Liberal Democrat, a precizat că o anumită parte a presei, precum și o parte dintre politicieni, creează o problemă despre imigranți și sistemul de sănătate, care în realitate nu este așa cum pare. Se încearcă găsirea unor soluții pentru ceva ce nu există. „Este destulă rea-voință politică, în acest moment și impactul asupra oamenilor vulnerabili este foarte puternic. Eforturile sunt grele, noi constant introducem alte restricții, iar eu cred sincer că ar trebui să scoatem o parte din ele. Câteodată cel mai mare impact al acestor politici este de a separa oamenii, este de a crea o atmosferă de ostilitate față de imigranți, iar oamenii încep să nu mai aibă încredere în vecinii lor”, a mărturisit Teather.

Prezenți la conferință au fost și reprezentanții New Europeans – o asociație care promovează drepturile cetățenilor europeni. Ea a fost reprezentată în panelul de discuție de către Roger Casale, fost membru al parlamentului între 1997 – 2005.

jon danzig (81)

„Dacă ne gândim la ce se întâmplă în ultimele 18 luni, în legătură cu cetățenii europeni, cred că putem înțelege cât este de important ca vocea lor să fie auzită și să facem ca voturile lor să conteze la aceste alegeri ale Parlamentului European. Cred că nu există o cale mai puternică pentru a transmite un mesaj către toate partidele politice, despre cum s-au simțit tratați din partea majorității reprezentanților media și din partea sistemului politic în ultima perioadă. Un bun exemplu a fost prima zi din ianuarie a acestui an. A fost ziua când s-au terminat ultimele restricții pentru cetățenii români și bulgari, în ceea ce privește dreptul de a veni și munci în această țară. Avem două clase de cetățeni europeni, cetățeni europeni cu un set de drepturi și alți cetățeni europeni cu un al set de drepturi”, a precizat Roger Casale, co-fondatorul organizației New Europeans.
Mergând mai departe cu teoria despre “benefits tourism” (turismul pentru ajutoare sociale), acesta a adăugat: “De fiecare dată când guvernul a fost întrebat să aducă dovezi despre acest așa-zis turism al sistemului de ajutor social, aceștia au eșuat să o facă. Și chiar nu există. Oamenii nu vin în Londra sau în Regatul Unit cu idea de a trăi pe seama ajutorului social”.

Jurnalistul englez de investigație Jon Danzig, a demonstrat în discursul său afirmațiile minicinoase ale tabloidului Daily Mail referitoare la ridicarea restricțiilor pe piața muncii și a presupusei “invazii” a românilor și bulgarilor începând cu 1 ianuarie 2014. Au fost postate pe blogul său 13 puncte pentru care se face plângere împotriva ziarului de scandal, care a inventat povești, a dezinformat și a instigat la ură. Totul a pornit de la un articol apărut în data de 1 ianuarie 2014 în Daily Mail – “Sold out! Flights and buses full as Romanians and Bulgarians head for the UK” (Vândut! Avioanele și autocarele sunt pline de români și bulgari care vin în UK).

jon danzig (71)

jon danzig (49-)

„În fiecare zi aceste ziare sabotează drepturile omului, ele minează imigrarea și imigranții și dau liderilor politici oportunitatea de a trece legi pe care oamenii le vor accepta pentru că au fost prost informați.
Am scris o plângere către redactorul-șef al Daily Mail și mi-au răspuns, chiar foarte repede, spunând că ei își susțin tot, că ei au jurnaliști din România și Bulgaria, care îi ajută, și că suștin toată povestea. Și în acel moment nu am mai verificat poveștile despre zboruri și autobuze. M-am gândit bine, avem o bătălie mare de purtat aici și, prin intermediul New Europeans, o organizație pe care o sprijin, am intrat în contact cu ziarista Alina Mates (n.r. ziarul Gândul, România) și, împreună, am decis să analizăm poveștile lor, rând cu rând. I-am contactat pe toți cei pe care Daily Mail i-a citat și ce revelație a fost! Reacția majoritară a fost: ”Poftim? Daily Mail nu a vorbit niciodată cu noi. Acestea sunt fraze pe care nu le-am spus niciodată. Așa că toată povestea este complet fără rost. Atunci am scris 13 motive de ce am decis să fac plângere către Press Complaints Commission”, Jon Danzig.

jon danzig (15)-edited

Jon Danzig a pus la dispoziție o analiză evidentă despre niște date concrete care au fost interpretate voit eronat de către acest ziar. Deși plângerea a fost respinsă, evenimentele vorbesc de la sine. România nu a invadat, ba mai mult, unii reprezentanți politici au recunoscut în public previziunile greșite și distorsionarea realității. Scopul conferinței Mișcării Împotriva Xenofobiei a fost să relateze, prin voci autorizate, puncte de vedere care pot ajuta opinia publică la o judecată mai clară despre fenomenul imigrației.

 

Autor și fotografie Robert Toperțer

Lasă un răspuns