Emi Gal: “Eu sunt optimist din fire. Sunt cel mai optimist om pe care l-am cunoscut. Când am eșuat cu Brain TV, nu m-am gândit niciun moment că ar fi timpul să îmi iau un job”

Emi Gal (1)-min
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Ce îl face fericit pe Emil Gal?

Că pot alege cum și cu cine îmi petrec timpul. Am o echipă foarte bună alături de care lucrez în fiecare zi, iar libertatea de a-mi alege cum îmi petrec timpul, cu cine și de a putea decide ce fac în fiecare zi mă face foarte fericit.

Cum ajungi la fericirea aceasta?

Emi Gal (8)-min

Prin multă muncă. Am început prima mea companie la 19 ani și în primii 3-4 ani nu am avut mult succes. A fost foarte, foarte greu. Aveam luni în care plăteam salariile și apoi nu mai rămâneam cu bani să îmi plătesc și mie un salariu. După niște ani de muncă foarte grea și stresantă am ajuns în punctul în care am reușit să fim o companie care produce bani.  Pentru mine, tehnologia a fost dintotdeauna o pasiune. Prin urmare, nu pot spune că nu am fost fericit, pentru că asta mi-am dorit să fac toată viața și am fost norocos că am găsit atât de devreme ce vreau să fac.

Însă a fost foarte greu și în continuare este foarte greu. Nu cred că fericirea este o stare constantă. Ca persoană, cred că ai momente de fericire și ele sunt determinate de diverse lucruri: de dragoste, de muncă, de prieteni, de succes. Cred că ai agonie și extaz în viață.

De unde a pornit ideea companiei Brainient?

Brainient a plecat de la un eșec, după ce am pornit prima mea companie când aveam 19 ani: o firmă de software, care construia software pentru oricine, oriunde. După ce a început să facă bani, am decis să fac o televiziune online și am lansat Brain TV, în 2006 sau 2007 – noi am numit-o o televiziune pentru oamenii inteligenți. Dar ne-am dat seama, după o perioadă, că am făcut toate lucrurile greșite cu privire la proiectul acela. După un an de zile, Brain TV a eșuat. Am decis că nu are rost să mai investesc bani întrucât era foarte clar că nu o să mai funcționeze, cel puțin nu la vremea respectivă. Astfel, am închis Brain TV, ceea ce a fost foarte dureros pentru că aveam angajați, echipament, investisem foarte mulți bani. În Brain TV însă, aveam un feature care dădea oamenilor posibilitatea să interacționeze cu materialele pe care noi le puneam pe televiziune. Adică te puteai uita la un interviu și puteai merge pe timeline ca să vezi ce se întâmplă în interviul respectiv la un anumit moment dat. Când am închis Brain TV, am constatat că oamenilor le plăcea foarte mult acel feature, de a interacționa cu materialele video, așa că am zis să construim o companie care este doar despre interactivitate în video. Aceea a fost sămânța Brainient. De acolo, evident, ideea a evoluat foarte mult și am ajuns unde suntem acum, o platformă de interactivitate video pentru ad-uri care ajută televiziunile să livreze materiale video interactive pentru clienții lor, pentru branduri.

Emi Gal (7)-min

Cum am putea să le spunem celor care nu sunt neapărat în domeniu exact ce faci tu?

Ce facem noi este să ajutăm televiziunile cum ar fi ITV, Channel 4, Pro TV, să își transforme în bani mai bine conținutul pe care îl produc în platformele digitale construite de ele. Cu alte cuvinte, dacă te uiți la o emisiune pe ITV, înainte de emisiunea respectivă vei vedea un ad pentru că ITV trebuie să facă  bani pentru conținutul respectiv. Acel ad este servit de platforma Brainient.

Costă mult?

Da. Clienții noștri plătesc între 2000 și 30000 de lire pe lună pentru a avea acces la platformă.

Ce înseamnă 2000 și de ce se ajunge până la 30000 de lire?

Cu cât rulează mai multe ad-uri, cu atât se plătesc mai mulți bani. E simplu.

Povestește-ne despre televiziune. Era dedicată oamenilor inteligenți, care doresc un conținut de un anumit nivel. De ce, totuși, nu a mers?

Ideea din spatele Brain TV se baza pe faptul că eu credeam că era nevoie de o companie de media în România care să producă un conținut diferit de cel pe care îl vezi în mainstream, și anume: interviuri cu oameni din business, analize financiare legate de bursă, emisiuni culturale și așa mai departe. Greșeala cea mai mare pe care am făcut-o cu Brain TV a fost că am crezut că eu și echipa pe care am contruit-o putem face conținut care să aibă calitate îndeajuns de bună încât oamenii inteligenți să se uite la el. Și nu am reușit să facem asta pentru că nu eram oameni de conținut, eram oameni de tehnologie. Eram geek. Ia niște geeks și pune-i să facă conținut. N-o să-ți iasă ceva de calitate. Așa că problema cea mai mare la Brain TV nu a fost neapărat că nu exista o piață de desfacere sau că nu existau oameni care voiau să se uite, ci că oamenii care voiau să se uite nu aveau la ce pentru că materialele nu erau foarte bune. Dacă am fi avut experiență de conținut, cred că ar fi reușit. Mie, experiența Brain TV mi-a arătat că, de fapt, eu nu vreau să fac nimic altceva decât să construiesc tehnologie pentru că asta îmi place și la asta mă pricep.

Emi Gal (5)-min

Cu ce e diferit Brainient față de alte companii de același fel? Aveți competitori?

În industria în care suntem noi, și anume interactive video advertising, sunt câteva companii. Avem clienți televiziunile cele mai mari din țările principale din Europa, iar noi suntem lideri de piață. Acestea folosesc platforma Brainient. Unul dintre motivele pentru care o utilizează este că în privința tehnologiei este mult mai avansată decât platformele competitorilor. Adică ITV, unul dintre clienți, are, în afară de site, și aplicații pe telefoane mobile, pe tablete, pe televizoare conectate. Platforma noastră dă posibilitatea să ruleze aceleași ad-uri interactive pe toate platformele, iar competitorii noștri încă nu pot face asta. Așa că avem un avantaj competitiv tehnologic. Pe lângă asta, pentru faptul că am semnat cu majoritatea televiziunilor din UK, acum suntem lideri de piață aici și, drept urmare, toată lumea vrea să lucreze cu noi pentru că lucrăm cu toată lumea. Și e deja acest bulgăre de zăpadă pe care l-am generat în anumite piețe în Europa unde avem un avantaj competitiv prin faptul că suntem cei care domină piața. Drept urmare, este mai ușor pentru agenții să lucreze pentru noi pentru că noi deja lucrăm cu toate televiziunile. Acestea fiind spuse, în tehnologie trebuie să inovezi întotdeauna pentru că altfel va veni o altă companie și o să te mănânce de viu. Da, astăzi suntem lideri de piață, dar trebuie să continuăm să muncim foarte mult ca să rămânem aici.

Cât este de greu? Bănuiesc că ai o echipă foarte mare, că sunt foarte multe resurse implicate.

Suntem 40 de oameni împărțiți între UK și România, însă avem oameni de vânzări sau reprezentanți, în multe țări cum ar fi Franța, Germania, Turcia, Rusia, Australia. Am început în 2009 și a durat până aproape în 2011, până am început să facem bani. Adică ne-a luat doi ani să construim produsul, să construim brand-ul, să facem companiile mari să aibă încredere în noi și, din momentul în care am început să semnăm cu clienți, lucrurile au început să se miște mai bine. Odată ce vezi niște companii care vor să-ți cumpere produsul, ești puțin mai liniștit, dar e foarte greu. Majoritatea oamenilor care încep o companie sau startup, și eu am fost în aceeași situație, au impresia că încep ceva și că peste noapte, după un an, devin milionari și se retrag pe o insulă în Caraibe. Eu fac asta de nouă ani și în primii patru ani a fost foarte greu. Și în continuare este greu, dar e ceva ce îmi place. Provocările pe care le avem acum în companie există în continuare, dar sunt altele decât cele pe care le aveam la început.

Cum e să fii om de succes la 30 de ani?

Eu nu mă consider pe mine de succes, încă. Consider că am construit ceva pentru care niște companii foarte mari plătesc și care, da, are succes. Dar nu-mi place să mă consider eu de succes că poate m-aș plafona. M-aș relaxa cu privire la mine și aș spune că nu trebuie să mai muncesc atât de mult. Și nu îmi place gândul ăsta. Așa că unul dintre motivele pentru care fac toate experimentele acestea, în fiecare an, este pentru că vreau să mă împing pe mine să învăț lucruri noi.

Emi Gal (4)-min

Cum începe o afacere fără bani? Ai o idee extraordinară și nu ai bani, dar vrei să faci ceva. Ce faci?

În primul rând, nu cred că începi cu o idee, pentru că atunci riști să cazi în capcana în care tu ai impresia că este o idee extraordinară, dar, de fapt, acea idee este doar o idee. Cred că modul mai natural prin care ar trebui să te uiți la a începe o afacere este să găsești o problemă și apoi să găsești o soluție pentru acea problemă. Dacă vii cu o idee, s-ar putea să fie o chestie pe care ai visat-o tu și care nu rezolvă nicio problemă. Cred că acesta este cel mai important lucru – să rezolvi o problemă – și apoi să te asiguri că acea problemă este îndeajuns de mare astfel încât cineva, o companie sau o persoană, va fi dispus să-ți dea niște bani pentru ea, pentru a-i rezolva problema. Și dacă ai această gândire metodică în a încerca să rezolvi o problemă cu o soluție pentru care cineva este dispus să plătească, atunci nu îți trebuie, de fapt, foarte mulți bani.

 

Care este diferența între a face business cu România și a face business cu UK sau cu alte țări din Europa?

Motivul pentru care noi ne-am mutat în UK ca activitate comercială a fost pentru că, în România, piața este foarte mică în ceea ce facem noi. Drept urmare, nu avea sens să vindem produsul nostru către România pentru că existau foarte puține companii dispuse să plătească pentru ceea ce oferim și atunci avea mai mult sens să facem asta în afară. E evident că piețele din Europa de Vest sunt mult mai dezvoltate, cu mult mai mulți bani decât în Europa de Est, inclusiv România. Iar aici există o etică de afaceri mult mai bine dezvoltată pentru că, desigur, există de sute de ani și a fost destul de constantă. În România, noi am avut câțiva clienți, nu foarte mulți, dar se întâmplă foarte des să ai problema unei companii cu care ai lucrat și care apoi nu îți plătește facturile. Pentru că în România nu există o etică de business. Nu vreau să generalizez, dar există în continuare foarte multe companii care fac afaceri pe genunchi. Asta poate funcționa pentru mulți oameni care vor să facă afaceri așa, dar pentru mine prefer să lucrez cu business-uri care sunt mult mai structurate și cu care să îmi facă plăcere să lucrez. Aceasta aș spune că este principala diferență, dar motivul pentru care noi suntem aici este că avem acces la mult mai mulți bani.

Povestește-ne câte ceva despre partnerul tău din România.

Întotdeauna am spus că dacă Andrei ar fi femeie, ar fi soția mea (râde). Andrei este un inginer foarte talentat care are abilități și de manager. Este și co-fondator. Ne completăm foarte bine. Suntem la poluri opuse din punctul de vedere al personalității și al modului în care operăm. Andrei este căsătorit, are copil, și împrejurarea în care noi ne-am cunoscut a fost că eu aveam prima companie, o firmă de software, iar el venise la un interviu. Tocmai absolvise Facultatea de Cibernetică și voia să se angajeze la compania mea, atunci, ca programator. Mi-a plăcut foarte mult de el. L-am angajat. La vreo trei luni după, l-am promovat ca project manager pe echipe de dezvoltare și, după șase luni, conducea tot ce înseamnă tehnologie în compania aia. Am crescut împreună amândoi și am reușit să construim împreună Brainient, în ultimii ani.

Crezi că instinctul este un lucru important în business?

Emi Gal (3)-min

Clar. Foarte multe decizii le iau după instinct pentru că, știi, creierul uman are conștient și subconștient și foarte multe dintre deciziile pe care noi le luăm „din instinct”, le luăm, de fapt, în subconștient. Iar subconștientul este un creier la fel ca cel frontal pe care îl recunoaștem, dar pe care nu îl putem controla. Atunci când faci ceva din instinct, de fapt, subconștientul îți spune că asta trebuie să faci. Da, iau foarte multe decizii din instinct.

Te-ai înșelat vreodată?

Aș spune că m-am înșelat de mai multe ori atunci când nu mi-am ascultat înstinctul. Foarte rar mi s-a întâmplat ca instinctul să dea greș foarte rău.

Sunt succesul și fericirea la același nivel în viața ta? Dacă ai succes, ești fericit? Poți fi fericit fără succes?

Cred că sunt multe lucruri care te pot face fericit: dragostea, a-ți permite să-ți cumperi lucruri și, evident, succesul. Succesul te poate face și foarte nefericit. Atunci când ești fondatorul unei companii, de foarte multe ori, este un rol foarte singuratic pentru că ai o echipă care îți oferă foarte mult suport și cu care lucrezi, însă, la sfârșitul zilei, trebuie să iei niște decizii și dacă ele sunt bune este foarte bine, dacă sunt proaste, totul ți se sparge ție în cap. Nu cred că fericirea e o constantă. Cred că e o variabilă care crește și scade în funcție de anumiți factori, iar succesul este într-adevăr unul dintre factorii aceștia.

Te-ai gândit vreodată să sprijini cu experiența ta, să dai ceva înapoi României? Să fii alături de cei mici care vor să crească și care vor să învețe de la oameni experimentați?

Unul dintre lucrurile pe care îmi place foarte mult să le fac este să vorbesc cu oameni care sunt la început. Și eu am fost așa și știu. Primesc foarte multe emailuri și mesaje de la oameni care au o idee și care vor niște sfaturi, un telefon sau o cafea. În măsura în care timpul îmi permite, îmi place să vorbesc cu oamenii aceștia și să încerc să ajut întrucât cred foarte tare în a da înapoi și a contribui la succesul altor oameni.

Ce sfaturi ai da unui start up?

Dacă aș începe acum o afacere, aș face trei lucruri: aș încerca să rezolv o problemă sau aș încerca să descopăr o problemă pe care în mod ideal o am eu și pe care o au și alți oameni. Aș încerca să găsesc o soluție pentru acea problemă. Poate fi o soluție nouă sau mai bună decât soluțiile existente. Un alt lucru pe care l-aș face, și acesta este un lucru pe care majoritatea oamenilor care încep îl fac, este să rezolv o problemă care chiar contează. Ce facem noi la Brainient este foarte important pentru niște companii. Pe companiile acestea le ajută să facă mai mulți bani, să aibă mai mult succes, să câștige cât mai mulți clienți și așa mai departe. Ai două tipuri de lucruri pe care le poți face: fie poți îmbunăți puțin viața a mulți oameni, fie poți îmbunătăți foarte mult viața a puțini oameni. Dacă ești doctor, îmbunătățești foarte mult viața a puțini oameni. Dacă ești fondatorul Facebook, îmbunătățești puțin viața a foarte mulți oameni. Cred că acesta este cadrul prin care ar trebui să gândească cineva care este la început și încearcă să descopere ce ar vrea să facă. Acestea două sunt împreună.

Al doilea lucru pe care l-aș face și pe care mai mult din noroc l-am făcut toată viața este să fac ceva care îmi place cu adevărat, de care sunt pasionat. Să construiești un business este foarte, foarte greu și dacă nu te duci cu plăcere la muncă în fiecare dimineață, n-o să vrei să-l faci. Întotdeauna am spus că ar putea să nu mă plătească nimeni, să nu fac niciun ban, și în continuare aș face ce fac acum.

Al treilea lucru este acela de a construi o echipă din oameni mai inteligenți și mai buni ca tine pe bucata lor pentru că it`s all about people la sfârșitul zilei.

Cum ajungi să îți alegi bine acești oameni?

E ca la dating. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. În cei nouă ani de când construiesc startup-uri în tehnologie am intervievat peste 1000 de oameni. Acum avem 40. Deci, pentru a găsi oameni de calitate trebuie să cunoști foarte, foarte mulți oameni. În toată cariera mea, cred că am angajat între 100 și 150 de oameni, deci 10% dintre cei pe care i-am cunoscut, iar cu noi, acum, sunt 4%. Se întâmplă foarte rar ca doi oameni să se cunoască în liceu, să se căsătorească și să aibă o viață frumoasă până la adânci bătrâneți. E la fel și în business. Se întâmplă foarte rar să întâlnești un om care să fie cu tine toată cariera ta. Eu am avut mare noroc cu Andrei, de exemplu, pe care l-am cunoscut foarte devreme în cariera mea și cu care am continuat. Iar în echipa Brainient sunt patru sau cinci oameni care au fost cu mine în tot ceea ce am făcut. Primul meu angajat încă lucrează pentru Brainient.

Te-ai gândit vreodată la eșec? Dacă mâine ar eșua ceva în viața ta, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Aș începe din nou. Sunt două moduri în care te poți uita la eșec: fie este ceva din care ai învățat, fie este ceva care ți-a distrus viața și intri într-o mare depresie. Eu sunt optimist din fire. Sunt cel mai optimist om pe care l-am cunoscut. Când am eșuat cu Brain TV, nu m-am gândit niciun moment că ar fi timpul să-mi iau un job. Nici nu cred că am avut vreo secundă în care am stat să mă gândesc: „Ce fac acum?”. Am zis că trebuie să începem altceva. Am construit o echipă din nou. Trebuie să ai foarte mult curaj și foarte multă toleranță la risc. Riscurile pe care mi le-am asumat au fost întotdeauna la limita extremului, dar niciodată dincolo de punctul în care, știu eu, dacă eșuez, ajung pe stradă. Dacă ajungi pe stradă din motive care țin de tine, într-adevăr acela este un moment în care ai eșuat ca om, dar dincolo de asta, atât timp cât toate riscurile pe care ți le-ai asumat au fost măsurate și analizate, eu sunt un mare adept și fan al riscului.

Prin 2008, ambele companii ale lui Elon Musk, care este fondator Tesla și Spacex și al cărui mare admirator sunt, erau în faliment iar el a trebuit să își pună toți banii în aceste companii și să împrumute bani de la prieteni pentru a-și plăti chiria. Asta înseamnă să îți asumi riscul cu adevărat. All in.

Emi Gal (2)-min

O ultimă întrebare, o curiozitate, mai mult: ai un model de business? Un om care să te inspire?

Elon Musk pentru că, în primul rând, își asumă riscuri foarte mari și apreciez asta foarte tare; în al doilea rând, pentru că încearcă să rezolve probleme foarte, foarte mari ale umanității: ca specie consumăm foarte multă energie din Pământul acesta și el a construit o companie care încearcă să facă mașinile electrice să devină mainstream, a construit o companie Spacex cu care dorește să colonizeze Mars (n.r. planeta Marte). Elon Musk este, din punctul meu de vedere, exemplul perfect de antreprenor în tehnologie, care este de admirat și de urmărit.

 

Autor: Daniela Vițelaru. Fotografie: Raul Baboș, Daniel Ceapă